Wednesday, December 30, 2015

Sunday, December 27, 2015

#SiapaAku? SEGMEN 2015 Kalia

Assalamualaikum.First of All,Sarah nak ucapkan taniah sebab dapat buat segmen yang memang ohsem ni.Suatu segmen yang lain daripada lain.So,memang rugi lah kalau sapa-sapa yang tak join segmen ni.Sebenarnya Sarah dah lama nak join tapi selalu terlupa sebab kesibukan meluangkan masa untuk mereput di rumah.
Siapa Aku..?Korang rasa siapa korang..?Di sebalik hadiah untuk segmen ni yang ohsem,ia juga boleh buat kita sedar siapa kita sebenarnya.Setelah diteliti semua entri peserta peserta segmen ni memang buat Sarah sedar yang di atas muka bumi ni,ada pelbagai jenis manusia.Indahkan ciptaan Allah SWT..?Alhamdulillah

Sarah rasa tak perlu share nama sebenar kot,cukuplah korang hanya mengenali diri ini dengan nama SARAH.Menjelang 2016,Sarah telah bernafas di atas muka bumi yang fana ini selama 18 tahun.Kiranya Sarah lepasan SPM 2015.Bersekolah di sebuah sekolah berasrama di Kelantan*GOMO KELATE GOMO*Nama batch yang amat disayangi ialah #Callidus1115.
Okay,Bismillahirrahmanirrahim..Kita mulakan dengan sifat-sifat diri Sarah,Insya Allah Sarah cuba ringkaskan :)

Sensitive
Sarah mengakui yang hati Sarah memang mudah tersentap,memang mudah nak marah,menangis and so on.Benda tu selalunya biasa bagi seorang perempuan.Tapi,kalau Sarah marah,benci,dengki atau sakit hati selalunya benda tu tak lama pun.Sekejap je.
Secretive
Sarah seorang yang suka berahsia.Segala yang berlaku dalam hidup Sarah memang susah untuk diceritakan kepada orang.Sebab bagi Sarah,susah nak jumpa dengan orang betul-betul paham kita,Yang paham sedikit pun susah.Tu lah ragam manusia kan.Jadi,baik berahsia daripada terlalu percayakan orang yang akhirnya tidak memberi kita manfaat.
Treats others equally
Semua orang adalah sama.Itu salah satu prinsip Sarah dalam hidup.Kalau dia salah,kita layan cara yang sepatutnya,kalau dia betul,layan cara sepatutnya.Walaupun dia tu semua orang anggap baik,insan sejati atau apa-apa jelah.Bagi Sarah,dia tak ada spesial nya.Dia juga pendosa macam kita.Faham ye adik-adik..?
Strong Sense of Sympathy
Masa kecil-kecil dulu memang selalu pergi pasar malam.Kat sana memang banyak orang yang susah.Tak berapa bernasib baik macam kita semua.Masa tu la wujudnya rasa simpati dalm diri.Memang selalu rasa nak menangis tengok diorang.Dapat lalu je depan diorang,tak dapat tolong pun sebab budak kecil mana ada duit.Sebab tu Sarah sekarang tengah betul-betul berusaha untuk berjaya dan mendapatkan masa hadapan yang cerah supaya dapat bentu diorang sebanyak yang boleh.Insya Allah.
Loves to be Alone
Sikap ni bukan sebab Sarah tak suka berkawan atau tak ada orang nak berkawan dengan Sarah.Semua ini bagi Sarah suatu keperluan.Kadang-kadang kita kena bersendiri supaya kita dapat kenal diri kita lebih mendalam lagi.Tapi ingat kita tak menyendiri pun,akan selalu ada Allah bersama kita.Masa ni la kita nak mendalami lagi hati kita dan lebih rapat dengan MAHA PENCIPTA.Tanya hati,apa masalah kita,kenapa hati tak tenang.Kalau sedih,masa ini la Sarah akan menangis sepuansya.Sebab Sarah tak suka menangis depan orang...
Sarah rasa setakat ni je la huraian tentang SIAPA AKU???!Sebenarnya banyak lagi tapi tak perlulah dihurai semuanya sebab seperti huraian di atas.I am a Secretive person.Kan tak pasal pasal 3 muka surat pun tak habis ni.Kalau korang baca,kalau baca lah memang nampak agak perasan dan gedik kan..?Hope tak lah.Cuma Sarah pilih nak hurai sikap di atas tu sebab tak ramai yang tahu akan sikap sebenar Sarah dan kadang-kadang diorang tak faham.Sarah pula yang terpaksa ikut hidup diorang yang memang tak kena dengan jiwa Sarah.Sebab tu Sarah buat keputusan untuk tidak mempunyai BFF,tidak sesekali.Sorry guys,Sarah cuma ada CLOSE FRIENDS dan DORMMATE je.Not more than that.Semuanya disebabkan apa yang saya sudah alami dalam kehidupan yang penuh pancaroba ini..*Ceh ayat :P*



Wednesday, December 23, 2015

Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016

Bermula tahun depan, azhafizah.com akan update bloglist 2 bulan sekali. So dengan itu, 2 bulan sekali akan ada segmen bloglist untuk mencari bloglist baru. Jika berminat untuk masuk dalam bloglist , bolehlah sertai segmen ni ye. Kelebihannya sertai segmen dapat blogwalking dan tambah traffik blog. Kalau dapat masuk bloglist, mungkin akan tambahkan traffik juga. Mudah mudahan.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Jan & Feb 2016
http://www.azhafizah.com/

Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan blog melalui random.org.

TAMAT : 30 DISEMBER 2015

Tuesday, December 22, 2015

SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST JAN - JUN 2016


  • Buat tajuk "SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST JAN - JUN 2016".
  • Tempek banner dan backlink ke entry *tekan banner*.
  • Nak follow blog Sya Mimie boleh. Taknak follow pun takpe. Asalkan korang bahagia. Sebab taknak paksaan.
  • Rajin update entry. Seminggu sekali pun takpe. Asalkan ada entry baru. Sebab bila update, kawan kawan yang terjah blog Sya Mimie boleh ke blog korang kan?
  • Letakkan URL entry korang kat blog Sya Mimie ye.
  • Kalau sudi nak letak Sya Mimie dalam bloglist korang pun okey.. Hihi.. Sebab dia rajin je update blog *walaupun kadang cerita merapu*
  • Okay. Siap. Tunggu je link korang dalam list ye.. Hee

Thursday, December 17, 2015

Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun Part 2

Syarat-Syarat Penyertaan

  • Follow Blog Miss Banu
  • Like Page Facebook Blog Miss Banu jika sudi
  • Follow Instagram kalau korang pun ada instagram gak, Miss Banu akan follow back korang nanti
  • * Jika korang takde Facebook atau Instagram pun boleh join segmen ni yer, jangan risau k.
  • Tulis Tajuk -> Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun Part 2 di entry korang nanti k.
  • Copy Banner diatas dan link kan ke blog Miss Banu yer..
  • Tarikh Tutup - 30 Disember 2015, jam 11.59 malam.

Wednesday, December 16, 2015

New Style

Assalamualaikum guys.How are you..?
Spm is over so banyak la masa nak diluangkan.Dah lebih dua minggu Sarah berada di rumah dan the thing that I do is "mereput".Nothing to do,Nowhere to go.So,sebabkan dah lama blog ni terbiar di rumah encik google,Sarah ambil langkah nak ubah design blog.Nak update blog.Tak nak lah bagi blog ni berhabuk..
Tema blog saya kali ini adalah simple and  steady.Warna dia adalah #000000 & #ffffff.
Sebelum ni komputer Sarah rosak so pergi restore and semua benda hilang.Photoshop pun hilang.Sarah down cs3 punya sebab cs yang lain dah tak boleh dah.Sedih..
Tapi,alhamdulillah thanks to Kak Lyssa sebab menyediakan link yang memang menjadi untuk download photoshop CS4.So bolehlah nak siapkan tempahan blog dan blog Sarah juga.Dah lama dah pinjam design orang.
Hitam Putih bagi saya mempunyai banyak maksud.Korang boleh nampak warna pink muda kan..?Tu warna kegemaran saya.So selitkan la sikit-sikit supaya tak hambar.Coml tak..?Misi sekarang ni nak naikkan feed blog balik kepada asal.
Tinggalkan link blog korang dan jom blogwalking sama-sama.Nanti follow Sarah juga ye.
Bulan 3 ni result SPM keluar,korang doakan yang terbaik buat Sarah tau..


1st Mini Giveaway by Azyyati Liah

HADIAH A

HADIAH B

GA best ni.Kalau ada rezeki,Sarah nak hadiah B...May Allah Ease me♥


"Saya nak menang tudung bawal crepe"



Syarat-syaratnya mudah sahaja :

  •  Follow blog Cik Noodle 
  • Follow instagram : @nrzma_ dan @crepehijabs  
  •  Buat satu entry bertajuk : "Saya nak menang tudung bawal crepe" 
  • Tinggalkan url post anda ke ruangan komen Cik Noodle

 TARIKH TUTUP : 31 DISEMBER 2015



Sunday, December 6, 2015

My future planning

Hello,I am Nurul Maisarah bt. Mohd Kasman.I am ex-student of pure science stream of Sains Faris Petra,Kelantan.My future planning is I would like to be a very kind-hearted surgeon.Some fields of surgeon are plastic surgery,general surgery,neurosurgey,and so many more.
I want to be general surgeon as I love to do something challenging.I am pretty sure that I can be a great surgeon as I am the person that can work under-pressure,determination is built in me,love to work hard,I am so in love in helping people no matter what!I can't stand when I look other people in trouble.Although I can promise that I will save them,but at least I try to help them.It is better than I just stand,look at their tears-not doing anything.Mr.Asnawi said to me that no matter hard we do,we can't promise the other people happiness,but we can promise that there will be a chance.So we must do our best in everything that we do.
After SPM,I want to fullfill my dream as much as I can.What I am hoping for is,I hope that my father and mother will support me.They do not allow me to futher my study oversea-it make me sad.That is my dream.Because of that,I am trying harder and smarter now to prove them that they are wrong.I am hoping for a very excellent result in SPM and getting scholarship for futher my study♥

Planning

Alhamdulillah SPM was over!I am so happy.Never thought that my 5 years at the school is over now.When I  form 1,I always want to move to another school.I never loved to have a life at hostel.It Sucks.That was my thought when I was form 1.Hahahaha..The time flew fast.It's already 2015.5 years building memory with crazy people there.
Yaeh!They are crazy.Crazy with love,crazy with laugh,crazy with everything.Laughing,Crying,Arguing-everything were with them.30.11.2015-the date when all of us were gonna going our own way.Living our own life.There were no friend's shadow to hide our feeling anymore.Its up to ourselves now.FIGHTING!
After SPM,I have think several plan to continue my life.I plan to lose my weight as I want to be like before-an active and confident person.I believe that I can.Please support me guys.
Next,I will take a driving class so that I can freely driving a car,travel to the whole world,knowing every inch of avery wonderful things in this world..Then,I in March 2016,I will take my SPM result at my school and if Allah will,I will getting a very excellent result-maybe 9A's or 8A's.I believe that I will get them.
I want to take A-level and further my study in medical course at Edinburgh University,Edinburgh,UK.That is a very high dream and certain people say that it is impossible for me.But,I believe in myself.




Friday, August 28, 2015

The Days

Do you ever think that your friends that had been together with you since 5 years ago will be separated and without knowing that either you will meet them again or not..?

Since 2011,I entered school and knew them with different backgrounds and different attitude.There were a good ones and there were the bad ones.But without them,my life would be boring and full of black and white without any others colours.We found love,we found enemies and so many more.
But in just 2 months we will be separated as we will faced a new world-university life.How can we imagine without each other..?We had shared everything in this several years.Sad,happy and anger-together.
Everytime I woke up in the morning,I felt like I want to cry as I realised that that day became closer.We don't know that with who we will be friends in university.That is the hardest one!

I hope that one day I have a strenght and would be able to say that I LOVE YOU GUYS!


Thursday, July 2, 2015

Salam Ramadhan

THU,2 JULY 2015
08:28 P.M.

Today,I dreamed about my future.I would like to be a doctor or maybe a surgeon.....In the beginning of November,I will sit for SPM-that is a huge and important examination for me.It will determine my next destination.I struggle a lot for getting  straight A’s plus in this exam.If Allah will ^_^
The plan is I will futher my study in UK and maybe I will be a student of Edinburgh University,United Kingdom or maybe Standford University.It is hard actually because I need to stay far from my family and maybe I can’t celebrate Eid Mubarak with them.Can you imagine that..?

“Having your perfect life without a problem is boring,living a great life with a great adventure is great!”

These things will make me even more stronger and will help me to be standing on my own feet.It will teach me even more how to be matured.I rarely stay far from my parents so I think it will be hard for me to face it in the beginning.But I believe that I will move on...?!Maybe be a first year student don’t fun as the others but I will make it fun even better than the others.No!I will make it fun extremely better in every year.

In every semester break,me and my friend will hangout together and go eating some delicious food...YUMMY!
I would like to try the cheese actually-they attract me a lot.Going to a celebration in the city and staying up all night are such a crazy planning but I hope that it will come true???!

OOOPPPPSSS.....I planning all of that but I still remember that I am a muslim.I still have to take care about that one!It is such an important thing so that I will become a very successfull person in every aspects.

I will study as hard as I can and for a medic student just like me,it will be a very tough and long year.A medical book is such a problem for me.I hope I can handle it ^_^
But the most wanted thing is,I hope that I can find a very honest and true friends there.I don’t have any bestfriends now because they always left me behind when they happy and achieve something good...-sadly

                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sincerely,

                                                                                                                      Sarah

                                                                                                                      IG: @sarahnmmk98

Saturday, June 20, 2015

True happiness is in yourself

I've been through the various stories sweet and grief.Various feeling that I never go through including sad,happy and angry.But although various that I am going through,I know what I need to do is make sure that other people were happy with every thing that I do.
I have many friends,but I do not have good friends.too many stories grief that have made my self-reliance and do not expect mercy from other people.When I was 10 years old,I had many friends,but one day they betrayed me and give me the title that could be worse.since that time,I became a quiet and intention to learn with earnest in order to prove to them who the real me.
During 12 years old,I became one of the experts in gang that can be said is classified among students in the wise.We learn together and are still friendly until form 1.But after that we split up following the direction of each.I think they still remember me but they do not ignore me after that.this makes me think did they just toying with me before this..?
After logging into high school,I start a new life and do not expect anyone again. I live in the hostel,so I stay far from my family.and it's pretty sad but that teach me a lot.Everything that I do was aimed to ensure that other people happy because I know how hard to live in sadness.Even though it is quite heavy and hard,I will try but,if I had to make some situation  also stand up for me even though it hurts other people.

Sunday, June 7, 2015

younow.com

Assalamualaikum semua..
ah bertikus dah blog Sarah ni.Maklumlah budak nak SPM kan.Kena fokus study dulu.Ni pun curi-curi je sebab rindu sangat kat blog kita ni.Actually nak tukar design blog but unluckily,photoshop sudah tidak ada dalam koleksi software.
Hari tu komputer rosak so,pergi baiki.Last-last tu dia pergi reset habis satu komputer.Dengan cita-cita Harry Potter kesayangan aku pun habis lesap.Segala yag sarah dah kumpul sepanjang karier berblog ni semua lesap macam tu je.Nak buat tu bukanlah main lama,sekali hilang tu nak kenyit mata pun tak sempat.
Redha je lah yang mampu.Actually cuti dah bermula lama dah tapi Sarah start hari Rabu tu sbb nya kena stay kat asrama for golden holiday punya program.Takpelah demi 9A+ kan.Dan pada masa yang sama saya dan kengkawan explore dubsmash.Memang best gila and we get to know some of the hots igers like ervan,samuel,Iqram and so many more.
Diorang memang completely sempoi and I prefer that sesapa yang rasa sedih and lonely tu,just terjah IG or twitter diorang or sesapa yang nak cair tiap-tiap hari boleh terjah younow.com.
Sarah baru join dan dah melt sebab IQ.Kawan sarah suka sangat kepada Samuel-bukan apa-apa pun.Just suka sebab diorang sempoi and bukannya tergila-gilakan diorang.Take NOTE!







Thursday, May 14, 2015

Red S.H.O.E.S.

Assalamualaikum semua...Lama dah sarah XUpDate blog ni.Maklumlah busy dengan preparation nak SPM.Korang doakan Sarah tau.
Sekarang ni tengah hangat dengan pelbagai isu termasuklah baru-baru ni hero Malaya kita iaitu,Fahrin Ahmad dan selamat diijabkabulkan.CONGRATS!!!
Dengarnya ramain yang patah hati..Betul ke...????
Dua tiga hari ni Sarah rasa H.O.M.E.S.I.C.K-satu perasaan yang membuatkan kita berasa sangat-sangat ingin pulang ke rumah.Mungkin sebab stress duduk sekolah kot.Belajar siang malam tak henti dan itu memang sangat meletihkan mental dan fizikal.
Sekarang ni tengah berlangsungnya exam Mid Year..Haih~Tak tahulah nasib apa la pulak.Tapi Sarah yakin dengan ketentuan Allah.Kalau kita berusaha sehabis baik,doa selalu,dan akhirnya barulah tawakkal.InsyaAllah,takde hanlangan untuk kita berjaya.Semuanya dalam tangan kita sekarang ni pilih je jalannya..

Sunday, March 22, 2015

Exam

Assalamualaikum...
Apa khabar..?Sihat?Beberapa hari yang lepas saya dah update tentang saya kena pulang ke sekolah awal kan..?
HHMMMM....CAMNE SARAH BOLEH UPDATE..?
hahaha...Sebenarnya kelas Perfect Score Form 5 dah tamat tengahari semalam.Jadi habis je kelas,Sarah terus balik ke rumah.Homesick la katakan.. :D Lagipun rumah Sarah dekat je.Hanya 3 Kilometer dari sekolah..
Sebenarnya nak bagitahu satu je,,
Esokkkk...
#
#
#
#
#
#
E.X.A.M.

Korang doakan Sarah dan kawan-kawan sarah dapat result yang gempak dan dapat naikkan nama sekolah kami ke peringkat yang lebih tinggi dalam kalangan SBP..InsyaAllah.Ameen¬






Ada kawan seperti diorang memang kena spare kamera satu sorang. #GilaSelfie

Auji memang gempak.Always there for me no matter what.That's why I love her so much..She such a very good person :D
Jangan semakin besar hidung sudah bila baca ni ok..(!)
//
//

Wednesday, March 18, 2015

S.T.R.O.N.G....(!)

Assalamualaikum...
Seronokkan seminggu ni kan?Lagi-lagi yang tinggal di asrama mesti best dan happy boleh balik ke rumah.Alhamdulillah..
Tapi yang sedihnya,bagi budak SPM seperti saya ni,kena balik awal ke sekolah dan asrama.Memang menyedihkan.Sekarang ni pun tinggal 20 minit je lagi untuk saya pulang ke sekolah.Memnag sedih sangat.Tak pernah bayangkan yang kitorang akan alami benda ni.Tetapi demi nak mencapai 9A+,mesti hadapi semua ni jugak.Abah dan ma selalu beritahu saya yang ni baru sikit.Nanti kalau dapat belajar oversea,InsyaAllah lagi la kuat dugaannya.Kalau sekarang ni,homesick bolehlah parents pergi jumpa.Nanti kat oversea,lagi la susah.Sebulan sekali pun memang susah sangat.

Hari ni dah puas saya menangis sebab homesick.Haih,Ya Allah,kau kuatkanlah hatiku ini.Harap-harap dengan semua pengorbanan yang Sarah lakukan ini akan menyumbangkan kepada sesuatu yang memuaskan iaitu straight A+.Amin

Walaupun ada kekawan kat sekolah,tapi still lagi tak sama kita bergelak ketawa dengan keluarga.Beza yang amat sangat.Ya Allah kau pimpinlah hari-hariku dengan syafaatMu..Amin


Wednesday, January 7, 2015

Kasih tercipta

Pertama kali Sarah dengar suara dia.Memang cair bak ais krim.Tak pernah pun terbayang akan minat dekat dia.Selama ni Sarah dah tahu tentang kewujidan si dia tetapi tak pernah berminat nak ambil tahu.
Sarah selalu cerita tentang si dia kepada kawan-kawan.Pada mulanya nak simpan sebagai rahsia je sebab tak boleh percaya diorang ni.Sekejap je boleh bocor.Tapi,Sarah bukan jenis yang suka simpan perkara macam ni sebagai rahsia.Lagipun bukannya Sarah sampai nak ber'couple' dengan dia.Minta dijauhkan la semua tu.
Boleh dikatakan hampir setiap hari Sarah cerita pasal dia dekat kawan-kawan.Sarah selalunya cerita kepada Cik Bal,Irma,Mirah Fathy dan juga Auji je.Sebab diorang je yang faham perasaan Sarah.Kalau yang lain tu lebih kepada menyinggung perasaan daripada memberi kata-kata yang menyenangkan..Itulah nama sahabat~��
Tahun 2015,dia dah keluar sekolah so,Alhamdulillah dah tak ada gangguan.Bukan apa,so tak de lah Sarah terdorong nak intip dia.Boleh jaga mata��.Apa yang Sarah selalu buat adalah selalu berdoa kepada dia.Kalau Sarah ada rasa rindu,Sarah selalu berdoa supaya Allah S.W.T. jaga hati kami berdua dan selalu lindungi kami daripada maksiat.Walaupun Sarah tahu mungkin ada lagi yang lebih baik daripada diri si dia tu,Sarah akan tetap doakan agar Saah dijodohkan dengan si dia.Kalau tak pun InsyaAllah yang lebih segalanya dari diri si dia.
Sarah rasa setakat ni je la coretan untuk kali ni.Nak kena jaga budak comel yang sorang ni ������

Thursday, January 1, 2015

Adiós 2014, Hola 215

Assalamualaikum semua..
Apa khabar..?Pejam celik pejam celik dah berakhir tahun 2014...So,macam mana tahun 2014 bagi korang?Kalau bagi Sarah lah kan,Sarah nak lupakan semua yang terjadi bagi tahun ni.Walaupun tahun 2014 bukan lah tahun yang teruk bagi kehidupan saya,tetapi banyak yang perlu Sarah ubah.Never look Back!!
Bagi tahun 2015,Sarah dah tua setahun secara automatiknya.So,sekarang dah 17 tahun lah kiranya.E.S.P.I.E.M. is waiting for me..
Sewaktu 2014,result exam Sarah tak cantik.Ada fail dan itu memang tidak dapat dimaafkan.
Untuk tahun 2015,Sarah nak perbaiki diri


  • Katakan 'TIDAK' kepada malas
  • Perbaiki result subjek elektif
  • Turunkan berat badan
  • Bangun awal,tidur awal
  • Jaga Ikhtilat
  • Focus dalam belajar
  • Selalu awalkan solat
Banyak perkara yang sarah nak lupakan dan hanya dengan perbaiki diri sarah menjadi lebih baik sahaja jalannya.Korang pun tolong doakan Sarah yew..
 
sarahnmmk
©sarahnmmk